OHJEITA KILPAILUUN

Ohjeita kilpailuun niin kilpailijoille kuin perheillekin

Kilpailuohje

Ohessa kilpailuohje, josta selviää miten valmistaudutaan kilpailuun, mitä itse kilpailun aikana tapahtuu, mitä asioita pitää ottaa huomioon jne. Ohje on tarkoitettu ensisijassa aloitteleville kilpaluistelijoille, mutta myös kokeneempien kilpailijoiden on hyvä välillä kerrata näitä asioita.

– Kilpaileminen voi olla lapselle jännittävää

– On tärkeää, että lapsi nauttii kilpailemisesta

​- Aikuiset ratkaisevat kilpailemisen ilmapiirin

– Lasten kilpailut eivät ole aikuisten kilpailuja

– Onnistuneesti luisteltu ohjelma on tärkeämpi kuin paremmuusjärjestys tai pisteet

Ennen kilpailua:

  • Teroita luistimet hyvissä ajoin ennen kilpailua (ei edellisenä päivänä). Muista myös puhdistaa luistinsuojat teroituksen jälkeen.
  • Poista luistinten päältä mahdolliset teipit ja puhdista pinta. (muista suojat mukaan)
  • Varaa mukaan kampauksesi vaatimat varatarvikkeet (hiuslakka, pinnit yms.)
  • Kisapuku ja sukkikset (varasukkikset mukaan)
  • Ohjelmamusiikki kahdella (2) eri levyllä (levyssä ja kuoressa nimesi ja seuran lyhenne SCT)
  • Testipassi mukaan virallisiin kilpailuihin mikäli suoritat elementtejä
  • Verryttelyvaatteet ja ehjät sormikkaat (kts. varustesivuilta ohje kisapukeutumiseen)
  • Lenkkarit, hyppynaru, piruettilusikka
  • Penkille istuinsuoja ettei kisasukkikset saa silmäpakoja
  • Valitse kisapuvun alle sellaiset alushousut, jotka eivät näy puvun alta !
  • Juomapullo ja eväät (ei herkkuja)
  • Muistuta itsellesi tavoitteesi ja lähde toteuttamaan niitä hyvällä itseluottamuksella

Kun saavut kilpailupaikalle: 

  • Saavu kilpailupaikalle vimeistään tuntia ennen oman ryhmäsi alkua. Jos kisa alkaa 7.00-7.30 niin riittää 50 minuutin varoaika (kampaus ja meikit valmiiksi laitettuna)
  • Ilmottaudu kisan järjestävälle seuralle ja jätä kilpailumusiikkisi sille varattuun paikkaan
  • Vie tavarat koppiin ja ota puku suoristumaan naulakkoon  HUOM! Vanhemmat EI koppiin tai koppikäytävälle ellei valmentaja pyydä apua. Annetaan luistelijalle ja valmentajalle työrauha.
  • Käy ilmottautumassa saapumisestasi kisavalmentajallesi
  • Anna kilpailumusiikkisi varalevy valmentajalle
  • Ota selvää / kysy valmentajalta millä puolella tuomarit istuvat kisahallissa ja mieti ohjelmasi katsomosta katsoen siten, että esität ohjelmasi tuomareihin päin.
  • Viimeistään 45 minuuttia ennen oman ryhmän jäälle menoa tehdään alkuverryttely, kuten kotona harjoituksissa. 
  • Mene hyvissä ajoin koppiin valmistautumaan jäälle menoon (n. 10-15 min.) ennen oman ryhmäsi alkua.
  • Tarvittaessa vielä viimeiset poskipunat ja huulikiillot

Valmentajalla voi olla kisassa monta luistelijaa samaan aikaan, joten käy kisaohjeet hyvin läpi etukäteen, jotta osaat toimia itsenäisesti ja reippaasti kisapaikalla. Muista kysyä aina valmentajalta jos jokin askarruttaa mieltäsi!

Kilpailukutsujen käsittely, kilpailuihin ilmoittaminen ja tiedottaminen

Valmentajat käsittelevät seuraan tulleet kilpailukutsut ja päättävät, mihin kilpailuihin ja sarjoihin osallistutaan. Valmentajat myös päättävät, ketkä luistelijat ilmoitetaan ja – karsinnan varalta – missä järjestyksessä.

Kaikissa sarjoissa pyritään noudattamaan ns. kiertoperiaatetta, eli ilmoitusjärjestystä vaihdellaan kisasta toiseen. Jos luistelija on aikaisemmin ilmoitettu kisaan, mutta karsittu kisasta järjestävän seuran toimesta, annetaan hänelle seuraavassa kisassa etusija. Ohjeistuksen tarkoituksena on pyrkiä takaamaan kaikille luistelijoille riittävästi kilpailuja. Valmentajat voivat kuitenkin poiketa tästä säännöstä, jos kisan luonne sitä edellyttää.

Kun päätös on tehty, kilpailusihteeri, ilmoittaa luistelijat kilpailuun ja lähettää kilpailukutsun tiedoksi luistelijoiden perheille. Tämän jälkeen päivitetään kilpailu ja ilmoitetut luistelijat nettiin, seuran sivuille.

Jos luistelija (ilmoittauduttuaan ensin kilpailuun) peruu itse kilpailuun osallistumisen ilman perusteltua syytä, maksaa hän ilmoittautumismaksun riippumatta siitä mitä järjestävä seura veloittaa seuralta. Tämä koskee seuran oman viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen peruttuja, joka ei välttämättä ole sama kuin kilpailun järjestävän seuran viimeinen ilmoittautumispäivä. 

Kilpailuun jälki-ilmoittautuminen alkaa SCT:n ilmoittamasta viimeisestä kilpailuun ilmoittautumispäivästä, joka ei välttämättä ole sama kuin kilpailun järjestävän seuran viimeinen ilmoittautumispäivä. Kilpailuun osallistumisen tarpeesta tulee tällöin tehdä kirjallinen selvitys sekä valmentajalle että kilpailusihteerille. Jälki-ilmoittautumismaksu on kaksinkertainen alkuperäiseen ilmoittautumismaksuun verrattuna, riippumatta siitä mitä kilpailun järjestävä seura veloittaa jälki-ilmoittautumisesta. Jälki-ilmoittautumisissa luistelija maksaa itse korotuksen, seura maksaa vain alkuperäisen ilmoittautumismaksun. Kansainvälisissä kilpailuissa luistelija maksaa itse koko ilmoittautumismaksun.

Kun järjestävältä seuralta tulee kilpailuvahvistus ja osallistujalista, lähetetään ne aina tiedoksi valmentajille sekä kilpailuun ilmoitetuille luistelijoille. Samalla vahvistetaan myös kilpailuun lähtevä valmentaja (jos on jo tiedossa).

Matkajärjestelyt ja –kustannukset

Skating Club Turku ei tee luistelijoille hotellivarauksia kilpailujen yhteydessä, vaan luistelijat hoitavat ne itse. Seura laskuttaa kilpailuista koituneet kulut kilpailun jälkeen. 

Yleensä kilpailukutsuissa on suosituksia kilpailussa käytettävistä hotelleista ja järjestävä seura on voinut sopia erikoishinnoista ko. kisaan. Kilpailusihteeri toimittaa kilpailukutsut sähköpostilla luistelijoille, valintakisoista heti kun kutsu on tullut ja muissa kisoista heti kun on päätetty osallistumisesta.

Luistelijat itse vastaavat matka- ja majoituskustannuksista. Valmentajat matkustavat luistelijoiden kyydillä aina kun se on aikataulullisesti mahdollista. Pääsääntö on, että luistelujärjestyksessä ensimmäisenä oleva luistelija huolehtii valmentajan menomatkasta ja viimeisenä oleva paluumatkasta.

Ulkomaan kilpailut sekä Suomessa järjestetyt kansainväliset kilpailut

Luistelijat vastaavat ilmoittautumismaksuista ja tuomarikuluista sekä valmentajan matka-ja majoituskustannuksista sekä päivärahasta.

Ulkomaan kilpailuihin voi hakea matka-avustusta Turun kaupungilta.

ISU-arviointi

Jos kilpailussa käytetään ISU-arviointia, laatii luistelija ja valmentaja yhdessä ’Suunniteltu ohjelma’ -lomakkeen ja toimittaa se kilpailusihteerille heti kauden alussa, hyvissä ajoin ennen ensimmäisiä kilpailuja. Kilpailusihteeri huolehtii ohjelmalomakkeiden lähettämisestä edelleen kisajärjestäjille.

Kilpailusihteeri säilyttää luistelijan viimeisimmän version suunnitellusta ohjelmasta ja lähettää sen kisajärjestäjille, ellei luistelija/valmentaja ole toimittanut uutta versiota hyvissä ajoin ennen seuraavaa kisaa. Jos ohjelmaan tehdään muutoksia, luistelijan pitää itse huolehtia lomakkeen päivittämisestä ja lähettämisestä kilpailusihteerille.

On hyvä muistaa, että suunniteltu ohjelma annetaan ainoastaan avuksi uudelle järjestelmälle, arviointi tehdään kuitenkin AINA luistelun mukaan.

Sarjoissa, joissa on sekä lyhyt- että vapaaohjelma (SM-seniorit, seniorit, SM-juniorit, juniorit ja SM-noviisit) on oma lomakkeensa. Muissa sarjoissa (Noviisit, Debytantit, A-silmut, Aluejuniorit) on oma lomakkeensa, jossa on pelkkä vapaaohjelma. Elementtien lyhenteet löytyvät lomakkeen toiselta sivulta.