OHJEITA KILPAILUPUVUN HANKINTAAN

Taitoluistelu on arvostelulaji ja luonnollisestikin myös puku on (hyvin pieni) osa arvostelua. Puvun tulee sopia kantajalleen sekä ilmaista musiikkia ja koreografian liikekieltä.

STLL:n sääntökirja lainaus:

”Kilpailijoiden on pukeuduttava siististi ja asiallisesti. Kilpailuasujen on oltava hillittyjä, tyylikkäitä ja urheilukilpailuun sopivia (ISU 501 ja 951). Puvut saavat kuitenkin ilmaista valitun musiikin luonnetta. Kilpailuasu ei saa olla lajiin sopimattomalla tavalla paljastava. Ihokangasta ja läpinäkyviä materiaaleja on käytettävä rajoitetusti. Lisävarusteiden käyttö on kielletty. Etenkin nuorten luistelijoiden asujen suositellaan olevan urheilullisia, pelkistettyjä ja hillittyjä pukuja. Epäasiallisesta asusta ylituomari ja tuomarit tekevät lajin mukaiset pistevähennykset (enemmistöratkaisu). STLL:n liittohallitus voi ankarimmillaan määrätä sakkorangaistuksen sääntöjen vastaisesta asusta (esimerkiksi tuotemerkki asussa). Ks. myös 3.2.3. ja 12.10. sekä ISU 102.6a. ”

https://www.stll.fi/wp-content/uploads/sites/4/2017/01/SK23_FINAL_021214.pdf KOHTA 15

Kun luistelija saavuttaa taidoissaan tietyn tason, pääsee hän kilpailemaan ikäänsä ja taitotasoaan vastaavaan kilpasarjaan. Tällöin on edessä myös kilpailupuvun hankinta.

Ihan pienimmillä luistelijoilla TINTTI-sarjassa, kaikilla seuran luistelijoilla on sama musiikki sekä ohjelma. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että jokaisella seuran Tintti-luistelijalla tulisi olla sama puku.

– Puvun värityksen ja mallin tulisi sopia musiikkiin sekä kantajalleen.
– Puvun tulee olla sopivan kokoinen kantajalleen, ei liian suuri eikä liian pieni.
– Valmentajat haluavat osallistua pukujen valintaan hyväksymällä tai hylkäämällä suunnitelman.
– Esittele siis suunnitelmasi, tai puvun kuva ennen tilaamista / teettämistä. 
– Pienimmillä luistelijoilla ei tulisi olla ns. spagetti olkaimia.
– Myöskin tulee ottaa huomioon , että jäähalleissa on usein kovin kylmää, joten ihan pienimmillä pitkähihainen puku on suositeltavaa jo tästäkin syystä.
– Puvun alle voi pukea aluspuvun, joka on ihonvärinen joko lycraa tai verkkokangasta.
– Sukkahousujen tulee olla siistit, ehjät ja oikean kokoiset.

Mitä vanhempi luistelija on, sitä enemmän puku kuvastaa ohjelmaa ja sen musiikkia. Hihat kenties lyhenevät ja koristeiden määräkin kasvaa, hyvän maun rajoissa.

Kilpailupuku ei koskaan tulisi olla muista lajeista lainattu esim. rytmisenvoimistelun puku. Näissä puvuissa mittasuhteet eroavat toisistaan, sekä voimisteluun tehdyt asut ovat usein koettu liian ”rohkeiksi” taitoluisteluun.

Mitä isommaksi luistelija kasvaa, sitä enemmän pukuun myös ”panostetaan”. Puku suunnitellaan henkilökohtaisesti alusta asti tai ostetaan sopiva puku, joka koristellaan sopimaan ohjelmaan. Pukuja löytyy tilaamalla netistä monilta eri valmistajilta sekä ihan luistelupukujen ompeluun erikoistuneilta valmistajilta myöskin Turun alueella.

Jos on epävarma puvun hankinasta tai sopivuudesta tai ei tiedä mistä etsisi, niin aina voi kääntyä muiden vanhempien puoleen seurassa, sekä valmentajilta saat varmasti vinkkejä ja ohjeita.

Jokaisen oma puku tulisi olla juuri se kaunein kantajalleen ja siinä on ilo luistella!